Sansan, Hang 33, Rotterdam - Authentiek Chinees

Niet zo lang geleden twitterde Robin van Aziatische Ingrediënten enthousiast over het nieuwe Chinese restaurant Sansan. Dat maakte meteen nieuwsgierig, want als Aziatische keuken-goeroe Robin al enthousiast is, dan móet het wel goed zijn! En dus snel daarna gereserveerd, op 3 mei. We gingen samen met een vriend die een aantal weken bij ons had gelogeerd en die de volgende dag zou vertrekken naar Canada. Een afscheidsetentje dus.

Nou is mijn eerste associatie met de term 'Chinees restaurant' dezelfde als die van de meeste lezers, namelijk het soort Chinees-Indisch restaurant wat in elk gat in Nederland te vinden is. Vergeet die associatie, want dat heeft helemaal niets te maken met Chinees eten en niets wat je bij Sansan krijgt doet er ook maar in de verste verte aan denken. En gelukkig maar. ;)

Het eerste wat opvalt als je Sansan binnenkomt is het feit dat meer dan driekwart van de bezoekers Chinees is. Zoiets is meestal een goed teken.

De inrichting is stijlvol. De verlichting is leuk gedaan door middel van peertjes in lege vogelkooitjes van verschillende kleuren en formaten. Op de muur een stuk tekst met uitleg over de Sichuan-keuken en een enorme (maar haarscherpe) foto van een mond met daarin een rode peper.

Maar het is niet zozeer de rode peper waar de Sichuan-keuken om bekend staat, maar de Sichuan-peper. Deze peper (geen verwant van andere pepersoorten) kent een verdovende hitte en heeft een rijke smaak. Het verdovende merk je vooral bij heel hete gerechten. Een beetje het gevoel alsof je een paar uur geleden verdoofd bent geweest bij de tandarts.

De bediening is bijzonder vriendelijk en geeft graag uitleg bij de gerechten. De medewerkers zijn duidelijk trots op wat ze te bieden hebben en als je aangeeft iets heel lekker te vinden, leidt dat tot vreugde bij het personeel.

Ons drietal bestelt elk een eigen voorgerecht; onze metgezel kiest vissoep, Jeroen neemt de gepocheerde beenham met knoflook-soja-saus en voor mij wordt het dungesneden buikspek met knoflook-pepersaus.

We zijn alledrie enthousiast over ons voorgerecht. De opmaak is erg mooi en de smaak bijzonder; anders dan wat we kennen. Dit is dan ook onze inwijding in de Sichuan-keuken.

Als hoofdgerecht kiezen we de kikkerhammetjes (onze metgezel), sizzling beef (Jeroen) en mapo tofu (ikzelf). Alle drie de gerechten waren flink pittig, maar wat ons betreft goed te doen. Een ongeoefende eter kan beter kiezen voor de gerechten met minder pepertjes erachter. De mapo tofu koos ik omdat ik wist dat dit één van Robins favoriete gerechten was. Het staat op deze kaart bij de vegetarische gerechten terwijl er eigenlijk gehakt in hoort. Desondanks is het gerecht heerlijk. Mensen roepen nogal eens dat ze tofu niks vinden, maar die hebben vast nog nooit silken tofu gehad. Silken tofu is -zoals de naam al doet vermoeden- fluweelzacht. Je kunt het naar binnen zuigen als je wilt. Het is nog nèt met stokjes te eten voor een Hollander met een klein beetje stokjestalent (je kunt bij Sansan trouwens gewoon bestek krijgen als je wilt en dat wordt standaard ook als optie geboden door het personeel).

Ons gezelschap is ook over de hoofdgerechten unaniem enthousiast. We proeven van elkaar. Kikkerhammetjes zijn nieuw voor mij; ik vind ze lekker. De structuur houdt het midden tussen kip en vis. Jeroens sizzling beef is erg pittig, maar heerlijk kruidig van smaak.

Je hoeft bij Sansan niet bang te zijn dat je te weinig te eten krijgt. De porties zijn zeer royaal; wij vinden ze zelfs wat aan de grote kant. Je kunt met zijn tweeën ook prima toe met elk een voorgerecht en samen één hoofdgerecht. Of een stuk of vijf voorgerechten, tapas-style.

Als we klaar zijn met eten, worden we aangesproken door twee Chinese meiden die aan het tafeltje naast ons zitten. Of we het lekker vinden. En of het niet te heet is voor ons. Plezier als blijkt dat we het heerlijk vinden. De dames reizen wekelijks af vanuit Den Haag om hier te komen eten, zo vertellen ze ons.

Sinds 3 mei zijn we al een tweede keer bij Sansan geweest. Toen aten we dim sum, gestoofd rundvlees in peperdressing, chicken of the chili garden en Sichuan-aubergine. Dat laatste gerecht (een stoofpot van aubergine met véél olie) was echt fantastisch lekker en bestel ik zeker weer.

Toen we dit weekend bij Guliano zaten, vertelde eigenares Wil ons dat het restaurant dat wij hen een week eerder getipt hadden (wij wisselen altijd restauranttips uit met Wil en haar man Ed) zeer positief besproken was door Mac van Dinther, als 'het beste Chinese restaurant van Nederland'. Het zal je maar gezegd worden. Voor zover wij weten, heeft Mac gelijk en we gunnen deze mensen het succes van harte, want hier werken mensen met hart voor hun vak en liefde voor de keuken die ze vertegenwoordigen.

Deze komt in ons lijstje van restaurants waar we zeer regelmatig terug zullen komen. Ook voor de prijs hoef je het niet te laten, want voor een diner inclusief wijn en een drankje achteraf (de kaart kent geen desserts) ben je met z'n tweeën zo'n 80 euro kwijt. Prima prijs-kwaliteit-verhouding.

vogelkooien sansan inrichting
buikspek sansan
beenham knoflook sansan
kikkerhammetjes sansan
mapo tofu sansan
sizzling beef sansan

Reacties

Zo leuk dat iedereen enthousiast is en het dus niet alleen aan mij en mijn sentimenten ligt.
De mapo ziet er heerlijk uit! Is Jeroen nou ook om? Of nog steeds geen tofu in huize van Wisse? ;-)
Ik moet ook gauw weer eens gaan. Teveel lekkers op de kaart dat ik nog niet geprobeerd heb.

Jeroen vond de mapo tofu lekker hoor!