Turkse keuken - Iskender

Recept: 

Voor 2 personen.

Vlees:

  • 300-400 gram kipfilet, rundvlees of lam. Gemengd kan ook.
  • 1 ui
  • 1 teen knoflook
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 2 theelepels pul biber (rode peper)
  • halve theelepel piment
  • beetje peper en zout
  • 1 theelepel Paprikapoeder



Saus:

  • Blik tomatensaus (420 gram) van de Turkse supermarkt (35% extract of soortgelijk)
  • 3 theelepels pul biber
  • Klont boter
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 2 grote laurierbladen


  • Overig

  • Turks brood
  • Dikke Turkse yoghurt (10% vet)

  • Marineren

    Rasp de ui en snipper de knoflook. Voeg alle overige kruiden daar aan toe, en dan je vlees. Laat dit een aantal uren intrekken.


    Saus maken

    Smelt boter in een pan. Voeg de kruiden hier aan toe, en je blikje tomatenpuree, tevens 1 blik-inhoud water. Laat dit zachtjes pruttelen.


    Brood

    Rooster het brood onder de grill of op een andere manier.


    Samenvoegen

    Grill het vlees. Zodra het gaar is, vul je een schaal met je geroosterd brood. Schep hierop de warme tomatensaus, en daarop het vlees. Daarbovenop een flinke schep yoghurt.

    Een paar keer Turkije bezocht, en de Turkse keuken is toch altijd blijven hangen in huis na die bezoeken.

    Een van de favoriete gerechten is Iskender. Iskender is een 'restjesgerecht'. Oud brood, restjes vlees, tomatensaus, yoghurt. Kort door de bocht, maar dan ben je er al. Heerlijk.