Srilankaanse curries

Recept: 

Het recept is tweedelig. We beginnen met de 'Curry mix'. Hiervoor is nodig:

  • 2 delen Komijnzaad (Heel)
  • 2 delen Korianderzaad (Heel)
  • 2 delen curry leaf
  • 1 deel fenegriekzaad (Heel)
  • 1 deel venkelzaad (Heel)
  • 1 deel droge rode peper of pul biber
  • 1 deel kurkuma
  • 1/2 deel kaneel (poeder)
  • 1/2 deel kardamom (poeder)

Laat een pan goed heet worden. Vet de pan niet in. Bak alle bovenstaande kruiden in de pan tot er een geurige walm van de pan af komt.

Doe alle kruiden in een vijzel, en vijzel het fijn. Daarna nog even kort bakken in de pan, en je hebt een voorraad Sri Lankaanse currymix.

Voor de curry zelf, voor 2 personen (pittig! verminder eventueel de peper):

  • Kokosvet, halve eetlepel
  • Twee theelepels Currymix
  • 2 rode pepers
  • Stuk gember van +/- 3x3 centimeter
  • 3 tenen knoflook (of 1 bolletje die uit 1 stuk bestaat)
  • 1 kleine ui
  • Kokosroom, ca. halve liter. Ik prefereer Kara.
  • Twee theelepels Fenegriek (Gemalen)
  • 1 theelepel Sereh (citroengraspoeder)
  • 1 theelepel Amchur (mangopoeder)
  • 1 theelepel gemalen korianderzaad (Ketoembar)
  • 1 theelepel kurkuma (poeder) of ca. 3 centimeter vers
  • 1/2 theelepel Asafoetida (Duivelsdrek / Hing)
  • 2 theelepels mosterdzaad
  • Pandanblad, ca 3 centimeter.

Verwarm een pan en voeg het kokosvet hier aan toe.

Zodra al het vet gesmolten is, voeg je het mosterdzaad toe, en daarna de currymix. Zodra het mosterdzaad begint te knetteren, voeg je de fijngehakte knoflook, rode peper en gember toe.

Roer dit goed om, en voeg de gesneden ui toe. Fruit tot deze glazig is. Voeg nu alle overige kruiden behalve het pandanblad toe. Kort bakken en omscheppen, en daarna een beetje water toevoegen.

Voeg de kokosmelk toe. Zachtjes door laten pruttelen. Als het geheel te dik wordt, wat water toevoegen.

Voeg nu je jackfruit of alternatieve ingredient toe, en het pandanblad. Laat dit ca. 15 minuten in het mengsel mee pruttelen. Pandanblad dan verwijderen, en jackfruit of anderfruit nog door laten pruttelen tot zacht/gaar.

Je typisch Sri Lankaanse curry is klaar! Eet smakelijk :)

Laatst had ik een recept gegeven voor Indiase curries, en omschreven wat de verschillen zijn tussen een Indiase en een Sri Lankaanse curry.

Vandaag gaan we onder andere Sri Lankaanse curries maken, dus ik zal de stappen hier plaatsen.

Het recept is voor een vegetarische curry. Maak je een curry met ei of vlees, dan hoort daar eigenlijk ook 'maldive fish', gefermenteerde tonijn, in. Dit is vrij lastig te krijgen.

Het getoonde recept is met Jackfruit. Jackfruit is de grootste vrucht ter wereld. De smaak houdt het midden tussen banaan en vanille.

Bovenstaande foto is van twee jackfruits in Sri Lanka. Deze zijn iets groter dan een voetbal.

Vruchtvlees uit een jackfruit.

Kan je niet aan Jackfruit komen, dan voldoet onrijp fruit (Onrijpe banaan, mango, ...) ook prima. Deze curry is ook lekker met cashewnoten. Haal gestoomde of geblancheerde cashews (Rauw zou ideaal zijn, maar is niet te krijgen; giftig). Kook de cashews een half uur in ruim water. Je zult zien dat de cashews opzwellen en zacht worden. Voeg ze later aan de curry toe op het moment waar anders de Jackfruit toegevoegd zou worden.

Pan met currymix