Tapas!

Afgelopen weekend waren we naar Friesland, waar mijn ouders wonen. Inmiddels is het bijna traditie dat Jeroen minimaal eenmaal kookt als we bij mijn ouders zijn. De eerste keer ging dat nog niet helemaal goed (iets met verbrande broodjes en een rookmelder die afging), maar hij is nu wel gewend aan de Boretti-oven die best snel warm wordt.

Gewapend met een Makro Horeca-pas togen wij naar de Makro voor de inkopen. Ik kan me uren vermaken bij zo'n groothandel. Stuur mij met tien mille naar binnen en ik kom berooid weer buiten. Ik dacht altijd dat de Makro culinair gezien niet zoveel voorstelde, maar ze hadden toch echt wel mooi spul liggen, zowel groente en fruit als vlees en vis. We werden verliefd op een kistje met twee kilo prachtige kerstomaatjes.

Tapas - Heilbot: Tapas - Heilbot, rozemarijn, serrano, ciabatta, balsamico

We moesten koken voor vijf personen en we hebben uiteindelijk voor zo'n  € 85,00 aan inkopen gedaan. Jeroen dacht dat het een beetje te veel zou zijn; ik ben altijd bang dat ik te weinig heb.

Ons tapasmenu bestond uit de volgende items:


  • kalamata-olijven
  • haidari (het Turkse antwoord op tzaziki maar dan met munt)
  • zelfgemaakte aioli
  • dolma's (gevulde wijnbladeren)
  • chorizo in rode wijn (uit de oven)
  • heilbot met rozemarijn, ciabatta, serranoham en balsamico-azijn (uit de oven)
  • dadels in spek (uit de oven)
  • gegrilde kerstomaatjes met rozemarijn en olijfolie
  • pittige gehaktballetjes
  • aardappeltjes met rozemarijn en zeezout (uit de oven)
Tapas - Aardappel: Tapas - Aardappel (Patatas Bravas) Tapas - Aardappel (Patatas Bravas)

Het was inderdaad 'een beetje veel' voor vijf personen, maar iedereen liet het zich uitstekend smaken en er bleef niet eens heel veel over. Mijn zusje en haar man volgden al weken een dieet van 1200 kcal per dag en hebben tijdens deze maaltijd waarschijnlijk minstens het dubbele weggewerkt.

Sommige recepten zijn te simpel voor woorden en toch altijd een doorslaand succes. De dadels met spek maak je door dadels in een stukje ontbijtspek te rollen, er een prikker in te zetten en het geheel zo'n vijftien minuten (of tot het spek lekker knapperig is) in de oven te zetten. De chorizo in rode wijn maak je door je chorizo in stukjes te snijden en te overgieten met wijn (de stukjes moeten onder staan) en dit een kwartiertje in de oven te zetten. Ideaal voor een feestje! Ook de kerstomaatjes (hele 'trosjes' overgieten met olie, takje rozemarijn ertussen, onder de grill totdat de tomaatjes barsten en het geheel flink begint te geuren) waren eenvoudig te maken maar verschrikkelijk lekker.

Tapas - TomaatTapas - Tomaat met Rozemarijn, links pittige gehaktballetjes

Mijn vader heeft nog een dag of twee van de restjes kunnen eten.

De maaltijd bevatte trouwens een recordhoeveelheid knoflook. We hadden één zo'n mandje met Chinese knoflook (die zonder teentjes) gekocht en na het bereiden van alle gerechtjes waren er een stuk of drie bolletjes over. Gelukkig gingen we die avond niet meer op stap.