Seitenblick, Essen (Dld)

Afgelopen weekend waren wij in Essen voor Equitana, 's werelds grootste paardensportbeurs. Op vrijdag, na een hele dag op de beurs togen wij met vermoeide voetjes en een lading inkopen rijker het centrum van Essen in om wat te eten. Na een half uurtje rondgelopen te hebben kwamen we tot de conclusie dat er vooral veel slechte restaurants te vinden waren.

Toen besloten we onze eerder bedachte strategie ten uitvoer te brengen: voorbijgangers vragen of ze een goed restaurant in de buurt kennen. Het zou een gouden greep blijken. We spraken een echtpaar van middelbare leeftijd aan. Zij verwezen ons naar een restaurantje nog geen honderdvijftig meter verderop: Seitenblick. Ze gaven aan dat dit restaurant veel met biologische seizoensproducten werkt.

Het was druk bij Seitenblick. We konden over anderhalf uur aan een tafeltje terecht, maar we mochten ook aan de bar gaan zitten bij de maître d'. Dan maar gezellig aan de bar. We vroegen om een fles witte huiswijn. Meneer gaf (met een licht arrogante toon) aan dat in feite elke wijn hun huiswijn was, want "wir kümmern uns persönlich om jede Wein". Wat voor wijn we zouden willen. We vroegen om een droge wijn en we kregen een biologische wijn waarvan de naam mij helaas niet meer bij staat (en hun wijnen staan niet op hun website). Echt droog was hij niet, maar wel heerlijk zacht en met citrusachtige smaken en een nasmaak die aan vanille doet denken.

Mijn voorgerecht bestond uit een soep van Jeruzalem-artisjokken en daslook-croutons. De soep was zeer romig / boterig en geweldig van smaak. Ik kan me niet herinneren ooit eerder daslook te hebben gehad, maar het heeft een zeer sterke knoflooksmaak. Deze soep was zonder enige twijfel één van de lekkerste soepen die ik ooit heb gehad. Jeroen heeft meegeproefd en had spijt van zijn eigen voorgerecht, hoewel dat ook meer dan prima was. Hij had venkel met geitenkaas in bladerdeeg en paardenbloemchutney. De venkel was niet heel erg aanwezig, maar de bladerdeeghapjes waren zonder meer smakelijk en de chutney smaakte ook goed, al kan ik niet beoordelen of deze werkelijk naar paardenbloem smaakte.

Overigens kregen wij eerst heel andere voorgerechten geserveerd dan we besteld hadden. Dit werd zeer correct opgelost, maar we voelden ons er wel wat lullig bij.

We kozen beide hetzelfde hoofdgerecht, de met wilde knoflook gevulde kalkoenfilet met sinaasappel-honingsaus en artisjok-risotto. Helaas was de kalkoenfilet vrij droog; ze hadden beter vlees aan het bot kunnen gebruiken. De saus was lekker maar voor mij wat aan de zoete kant (Jeroen vond 'm wel erg lekker). De risotto vond ik fantastisch. Er zaten veel groene kruiden in, in elk geval basilicum (die met de 'puntige' blaadjes, die veel sterker / minder vluchtig van smaak is).

Als nagerecht koos ik de potjes in de koelkast die er zo lekker uitzagen en waar ik de hele avond naar had zitten kijken: een gembermousse met daarop een vanillecakeje. De gembermousse was gedurfd gemberig van smaak; aan mij zeer wel besteed. Jeroen koos een kaasplankje met vier verschillende kazen: 'Baldauf' boerenkaas, biologische 'dijkkaas' (Deichkäse), Morbier en een verder niet gedefinieerde brie. De kaasplank was verder voorzien van pretzels (veel Duitser wordt het niet) en stukken fruit. Jeroen wilde graag een glaasje port erbij, maar blijkbaar is het in Duitsland niet de gewoonte om port te drinken bij een kaasplankje. In elk geval was er geen port. De maître d' raadde een 'sherry' van paardenbloemen aan. Dit was een kruidenbitter-achtige drank. Jeroen vond hem erg lekker, ik vond hem wat te bitter van smaak, maar wel een erg leuk product.

Al met al hebben wij bij Seitenblick heel goed gegeten. Wij rekenden aan het einde van de avond € 95,- (inclusief fooi) af en dat komt overeen met de kwaliteit die je krijgt. De maître d' gaf zelf aan dat Essen erg weinig goede restaurants kent, zeker in het centrum. Gelukkig vroegen wij de juiste mensen waar we naartoe moesten. Het restaurant is sfeervol en warm ingericht en in de zomer kun je ook op het terras eten.

Zeker een aanrader voor wie naar Essen gaat en niet zit te wachten op schnitzels en gestoofde champigons! :)