De Lamme Goedzak - Noordwijk aan Zee

Enkele weken geleden brachten we een weekendje door in Noordwijk aan Zee. Het weer was verschrikkelijk, dus we hebben veel tijd binnen doorgebracht. Vorig jaar zaten we ook een weekend in Noordwijk en toen hadden we heerlijk gegeten bij De Lamme Goedzak. We besloten om dit restaurantje ook nu weer met een bezoek te vereren.

De Lamme Goedzak bevindt zich aan de Parallelboulevard, bij het plein waar de grote meute doorgaans het strand op gaat. Op dat soort plekken vind je meestal een verzameling aan zeer middelmatige tot ronduit slechte restaurants. De Lamme Goedzak is hierop een welkome uitzondering, hoewel je dat van buitenaf misschien niet direct zou verwachten.

De inrichting van het restaurant is warm en huiselijk, een beetje bruin café-achtig. Stevige houten tafels, hangende schemerlampen, een bar en allerlei accessoires die je eraan herinneren dat je aan zee bent. De Lamme Goedzak is een familiebedrijf en begon ooit onder de naam 'Grillotheek'. Gelukkig heet het niet meer zo, want dan hadden wij ons niet naar binnen gewaagd. :)

De bediening is hier zeer vriendelijk en zorgt er binnen een mum van tijd voor dat je je thuis voelt. Men toont oprechte interesse en wil het de gasten graag naar de zin maken.

We hebben in ons weekendje Noordwijk tweemaal bij De Lamme Goedzak gegeten, één keer op vrijdag en één keer op zondag. Dit omdat wij op zaterdag bij een restaurantje verderop aan de boulevard zodanig teleurgesteld werden (zie blog Jeroen over restaurant Binnen op Zee) dat we op zondag zeker wilden weten dat we goed te eten zouden krijgen. En die garantie heb je, bij De Lamme Goedzak.

Op vrijdag kwamen wij nogal laat binnenvallen en we waren bang dat we niet meer terecht zouden kunnen. Dat viel gelukkig mee.

Jeroen koos als voorgerecht de gegratineerde slakken. Een jaar eerder had ik ze als voorgerecht en toen had Jeroen ze nog nooit gehad, dus hij moest even proeven. Blijkbaar beviel het. Ik ben zelf stapelgek op slakken en bestel ze bijna altijd als ze op de kaart staan. Nu wist ik dat ik er eentje van Jeroen kon pikken, dus ik bestelde iets anders, namelijk de gebakken mosselen. Heerlijke, verse mosselen, gebakken met paprika en prei. Er zat knoflooksaus bij, maar ik heb maar één of twee hapjes met saus genomen omdat de mosselen smakelijk genoeg van zichzelf waren.

SlakjesMosselen

Als hoofdgerecht koos Jeroen de zeeduivel met spek en romige mostersaus en ik liet mijn oog vallen op de kalfslever met gebakken ui, appel en spek. Ik vroeg de bediende om advies omdat ik nog nooit kalfslever had gegeten en niet zeker wist of ik het lekker zou vinden (kippenlevertjes zijn mij bijvoorbeeld te 'leverig'), maar hij had het zelf ook nooit gehad. Gokje dus. Als er op een menukaart iets staat wat ik nog nooit gegeten heb, kan ik het niet nalaten om juist dát te bestellen.

De zeeduivel was vers en mooi gebakken, lekker stevig. Ik heb geen spijt gekregen van mijn avontuurlijke keus. De lever was lekker knapperig van buiten en smeuïg van binnen. De structuur van lever is erg apart. Net onder het korstje is het zacht en bijna paté-achtig en iets dieper is het wat steviger, maar het smelt in je mond. De smaak is sterk en zeker iets waar je aan moet wennen, maar het smaakte mij absoluut goed. Ik had een fors stuk vlees maar alles ging schoon op.

ZeeduivelLever

De bijgerechten waren prima. Gelukkig niet de obligate patat, maar gegratineerde aardappeltjes, knapperig gebakken aardappeltjes en romanesco. Ik hou zelf niet zo van romanesco maar het ziet er wel altijd prachtig uit met z'n fractal-structuur. Het enige nadeel van de bijgerechten is dat je ze meestal maar voor de helft opeet omdat je al voldoende hebt aan je hoofdgerecht.

Als nagerecht koos ik het Grand Dessert (want dan hoef je niet te kiezen) en Jeroen een brownie met bramensaus en mango-ijs. Het Grand Dessert was met recht 'Grand' te noemen en stelde me voor een flinke uitdaging. Het enige waar ik niet zo weg van was (en het enige waarvan ik een deel heb laten staan) was de kiwi-parfait. Daar vond ik te weinig smaak aan zitten. De andere zoetigheden op het enorme bord waren allemaal even lekker. De brownie was favoriet, maar ook het ijs (mango en een andere smaak die me helaas ontschoten is) viel in de smaak. Ik ben geen groot ijsliefhebber, maar dit was écht ijs. Ik weet niet of ze het zelf maken, maar het zou me niets verbazen. Het mango-ijs smaakte in elk geval vooral naar mango, zoals het hoort.

GrandDessert

Bij het eten dronken wij de door het huis aanbevolen wijn van de maand, een bescheiden geprijsde droge witte wijn genaamd Casa Maro. Bij mijn lever had natuurlijk eigenlijk een stevige rode wijn gemoeten, maar ik moet zeggen dat deze wijn de lever wel heeft overleefd. Het is een frisse, zomerse droge wijn van Viura- en Verdejo-druiven.

CasaMaro

De Lamme Goedzak serveert ouderwets eerlijk eten. Geen hip gedoe, geen pretenties, maar gewoon lekker eten in een leuke, huiselijke sfeer. Een plek waar je graag terugkomt. Wij hebben genoten en we komen volgend jaar zeker weer terug. En misschien wel eerder. Dit is een restaurant waarvoor ik met liefde een uurtje in trein en bus ga zitten.

Om de lengte van deze blogpost een beetje binnen de perken te houden vind je hieronder een kleine foto-impressie van ons tweede avondje bij De Lamme Goedzak:

Jeroen: 4you (carpaccio, gerookte zalm, gerookte kip, gerookte forel)

4you

Petra: portobello met geitenkaas, gebakken spek en balsamico-/honingdressing

Portobello

Jeroen: visrolletjes

Visrolletjes

Petra: lamsrollade met honing en rode wijnsaus

Lamsrollade

Beide: kaneel-crème brûlée met walnotenijs (dat ijs was echt geweldig!)

CremeBrulee

Reacties

De '4 you' was een erg lekker voorgerecht. De foto is (ivm telefoon, het stormde deze dag! Dus had ik mijn camera thuis gelaten) erg flets. Het is eigenlijk een grand dessert van voorgerechtjes :-) Vier kleine voorgerechten. Ik had erg zin in gerookte zalm of iets van carpaccio. Dit voldeed dus volledig aan mijn wensen :-) 

Ha, leuk om deze waardering van het restaurant te lezen !
Gerrit